Veelgestelde vragen

 

1. OVER DE PROEFTUIN

De Proeftuin is het testlab van de VRT, waar we nieuwe ideeën en potentiële mediatoepassingen willen testen en evalueren. Jouw mening is daarbij dus van groot belang. Het gaat steeds om toepassingen in een testfase, nooit om feilloze, afgewerkte producten. Ze dienen in de eerste plaats om nieuwe inzichten te verwerven. De testen in De Proeftuin kunnen natuurlijk altijd een vervolg krijgen en een aanzet zijn voor nieuwe mediatoepassingen.

Smartphones, tablets en sociale media hebben ons mediagebruik grondig veranderd. Alle omroepen, en ook de VRT, moeten zich hieraan aanpassen. Met De Proeftuin willen we inzicht krijgen in dat veranderend mediagebruik om beter te kunnen inspelen op ieders noden. Vandaar de nood aan een testomgeving, waarin de VRT op een onafhankelijke basis, nieuwe toepassingen en ideeën kan testen en evalueren.

2. DEELNEMEN AAN DE PROEFTUIN

De samenstelling van de testpanels verschilt voor elk proefproject. In sommige gevallen gaat het om een geselecteerde groep testpersonen, in andere gevallen stellen we de test open voor iedereen.

Selecteer een test naar keuze en schrijf je in. Je ontvangt binnen de week een mail om je aan te sluiten bij ons panel, waarna het testen kan beginnen. Daarna houden we je op de hoogte van nieuwe projecten op basis van je profiel. Vind je momenteel niet meteen een interessant project, schrijf je dan in via de footer: Word Panellid. Wij nodigen je dan alvast uit om panellid te worden en verwittigen wanneer we nieuwe projecten lanceren.

Om deel te nemen aan onze testen, dien je je aan te sluiten bij ons panel. Hiervoor vragen we je om een profileringslijst in te vullen waarmee we je beter leren kennen. Elk proefproject en elke test is anders. De ene keer vragen we je om een vragenlijst in te vullen, de andere keer kunnen we je dan weer vragen om een prototype uit te testen, naar een groepsgesprek te komen of zelfs een applicatie mee vorm te geven. Bij elke projectfiche staat aangegeven wat de test precies inhoudt. Je kiest natuurlijk altijd zelf of je meedoet aan een test. Uiteraard wordt je privacy als panellid steeds beschermd. Meer informatie over ons privacybeleid vind je op deze pagina.

Het toestel of besturingssysteem verschilt voor elke test. Onze toepassingen zullen niet altijd werken op alle types toestellen en besturingssystemen, omdat het om prototypes en geen afgewerkte producten gaat. Bij elke projectfiche staat aangegeven op welke toestellen de proeftoepassing werkt. Het heeft dus geen zin je in te schrijven voor een test als je niet over het benodigde toestel beschikt.

Ja. Je kan je uitschrijven via de link die onderaan ons mailverkeer vermeld staat.

3. RESULTATEN VAN DE PROEFTUIN

De Proeftuin dient voornamelijk om te testen en feedback te verzamelen. De resultaten die hieruit voorkomen, dienen ook als input voor wetenschappelijk onderzoek. De algemene resultaten van de testen zullen worden bekend gemaakt via onze website.

4. PRIVACY

Het volledige privacybeleid kan je nalezen via deze link.

5. TECHNISCHE PROBLEMEN

Neem contact met ons op via de contacteerpagina of stuur een mail naar panel@deproeftuin.vrt.be

.

Toch nog vragen?

Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.